2011 őszén találkoztam először személyesen – gyermekeimen keresztül – a peonza játékkal Nyíregyházán. Az fogott meg benne, hogy stressz-mentes szórakozást nyújt – korosztálytól, nemtől függetlenül mindenkinek. Ráadásul a szabad levegőn is űzhető. Miközben heteken át végigkísértük városunkban az összes peonzás rendezvényt, találkoztunk újabb és újabb versenyzőkkel, óvodáskorúakkal, általános – és középiskolásokkal (!!!), valamint a játék által sikeresen ,,megfertőzött,, felnőttekkel. Egész egyszerűen ,,beszippantotta,, a gyerekeket a peonza-mánia. Számomra igencsak vonzó volt, hogy olyan játékkal töltsék a mai fiatalok a szabadidejüket, ami közösségformáló hatású, miközben észrevétlenül fejlődhet problémamegoldó képességük, a logikájuk és a kreativitásuk is. Teszik mindezt úgy, hogy testközelben vannak olyan elragadó kisugárzású animátorral és mexikói bajnokokkal, akik jó hangulatban, valódi, örök élményt adnak nekik. Jó volt hétről-hétre újra látni az ismerős arcokat, akik a jól szervezett rendezvények kapcsán zsúfolásig töltötték a termeket, parkolókat.
Munkámból adódóan egyértelmű volt, hogy a Szabolcs-szatmár-bereg megyei lefedettségű kereskedelmi RETRO RÁDIÓBAN teret és műsoridőt adunk a régiónkban tevékenykedő mexikói peonza-bajnoknak, Gustavo Castronak és animátorának, Popovics Pálnak. Mindketten hónapokon keresztül aktív és szerves részei voltak gyermekeink mindennapjának. Köszönet Nekik ezért! Szerveztünk közösen egy a rádiónk által támogatott nagy versenyt a helyi plazaban. Több, mint 450 indulónk volt, a fantasztikus hangulat és a remek verseny a mai napig élénken él emlékezetünkben.

– Kiss Tímea, Nyíregyháza

Tavaly a mexikói peonza bajnokok ellátogattak iskolánkba, s lenyűgöző bemutatót tartottak. Ügyességük felkeltette a gyerekek érdeklődését és ők is nagy lelkesedéssel láttak a gyakorláshoz. A legkitartóbbak a helyi versenyeken díjakat is nyerhettek. Így akár az iskolában esetleg gyengébben teljesítő gyerekek is sikerélményhez jutottak, kivívhatták a társai elismerését. Kicsiktől a nagyobbakig közösségteremtő erejű volt ez az új játék. Néhány kollégámmal együtt mi is kipróbáltuk, a gyerekek nagy derültségére. Nekem nagyon tetszett.

– Dánfalviné Bata Mónika, Miskolc

Először, mikor megláttuk a peonzát fogalmunk sem volt róla, hogy mi az … de miután jött Alberto és megmutatta, a gyerekek hamar belelendültek és imádták. Minden egyes alkalommal izgatottan várták, hogy beálljatok a parkolóba és elkezdődjön a bemutató, utána meg, hogy Ők is megmutathassák, hogy hétről-hétre egyre ügyesebbek. Én, mint szülő is örültem neki, hiszen nem a net/tv előtt üldögél a gyerkőcöm. A szervezés is jó volt és nagyon várunk Benneteket újra. Még mi felnőttek is teljesen rákaptunk a peonzára és otthoni versenyeket rendeztünk. Szuper jó dolog ez a pörgetés, a gyerekek kézügyességét, koncentráló képességét a nyerni akarását erősíti. Egyszóval Mi szeretjük nagyon.

– Nagyné Tuka Henrietta, Békéscsaba

Azt gondolom, hogy a peonza megjelenése jó hatással volt a gyerekekre! Fejlesztette az ügyességüket, kreativitásukat. Végre a gyerekek játékkal játszottak és nem a tv, illetve a számítógép előtt ültek! A játék összekovácsolta őket, megtanultak küzdeni! Végre volt egy ember aki a szabadidejükben összefogta őket, felnézhettek rá, és tanulhattak tőle!!! És nagyon köszönjük nektek azt a csodálatos jó pár hetet! Nagyon örülünk, hogy meg ismerhettünk Titeket. Fantasztikus, csodás 3-as párt alkottok Belóval és Albertoval a munkátok során! Még egyszer nagyon köszönjük Nektek!

– Márnye Betti, Békéscsaba

Nos, számunkra hihetetlen élmény volt! Ezelőtt is találkoztunk a peonzával, de nem tudtuk használni. És ekkor jöttetek ti és lázba hoztátok a srácokat! Nekem szülőnek olyan volt, mintha újra éltem volna a gyerekkoromat, mikor az utcabeli srácokkal bandáztunk. Az én fiam a kitartást és a versenyszellemet csak úgy szívta magába! Az meg, amikor az autó lámpáival világítottuk meg a „bajnokságokat”… az igazi grundos élmény volt! És csak sorolhatnám! Ahogy a gyerekek lélegzetvisszafojtva szurkoltak egymásnak, vagy ahogy kórusba kántálták Alberto! Alberto! … Az király volt! A gyerekek ilyen példaképek kellenének! Így testközelben.

– Engi-Jusztin Emese, Békéscsaba

Gyermekeimmel közös program lett a hétvégi peonza-verseny. Legalább annyira vártam a hétvégét, mint a gyerekek! Szívesen mentem velük, hisz jó volt látni, hogy a gyermekeimen kívül sok apró és nagyobb gyermek boldogan vett részt a versenyen! A verseny menete mindig igazságos volt, ez köszönhető volt a szervezőknek! Sajnálom, hogy mostanában már nincsenek ilyen hétvégék!

– Bandula Szilvia, Nyíregyháza

Én, mint szülő, a peonzás délutánok közössé-építő erejét hangsúlyoznám ki. Jó érzés volt látni azt, hogy milyen várakozás, izgalom töltötte el a gyerekeket egy-egy verseny előtt. Természetesen a legjobban a díjak megnyeréséért izgultak, de az egymással való találkozás is boldoggá tette őket. Nem beszélve Gusról és Pali bácsiról. Azok a délutánok nemcsak a gyerekeknek szolgáltak kikapcsolódási lehetőséggel. Sok-sok szülőtársammal, anyukákkal, apukákkal együtt szurkoltuk végig a megmérettetéseket. Sőt, a vállalkozó kedvű anyukák és apukák (köztük jómagam is) részt vehettek a szülők versenyén is. Legalább annyira izgultunk közben, mint a gyerekek. Bízom abban, hogy viszont láthatjuk a csapatot Nyíregyházán és újra versenyezhetünk.

– Závaczki Barbara, Nyíregyháza – Sóstógyógyfürdő

Udvari szünet volt, amikor ügyeletes tanítóként észrevettem, hogy a gyerekek (kicsik és nagyok egyaránt) a focipályán tömegesen körbeállnak valamit. Először azt hittem, hogy verekedés tört ki. Odaszaladtam, és akkor láttam, hogy egy új játékkal, a peonzával játszanak. Mini-bajnokságot rendeztek saját maguknak. Tetszett, ahogyan egymásnak szurkoltak, sőt meg is tapsoltak egy-egy bravúros mutatványt. Nagyon örültem a peonzának, mert összehozta a gyerekeket, ügyeskedésre sarkallta őket, ráadásul olyan diákok is gyűjtöttek be általa elismerést, akik addig másban nem jeleskedtek annyira.

– Lukács Edina, Miskolc

Mindig szerettem menni versenyekre és egyszer bajnok is lettem! Nagyon sajnálom, hogy nincs itt Gus, igazán vicces, poénos embernek tartom! Ja… és nagyon ügyes! Sokat tanulhattunk tőle! Annak örülök, hogy azért fotókon sok-sok emlékem van a versenyekről! Bízom benne, hogy lesz még itt verseny, és Gus sem hagyott itt minket örökre!

– Havacs Botond (11 éves), Nyíregyháza

Mint peonzás gyerkőc anyukája elmondhatom, hogy nagyon sok vidámságot, izgalmat hozott a napjainkba a peonza. Bátran kijelenthetem, hogy nemcsak a gyerkőcök életébe, hanem nekünk szülőknek is, hiszen nagyon sok este telt el azzal, hogy itthon versenyzett a család apraja nagyja. Nagyon meg voltunk elégedve a versenyek szervezésével, lebonyolításával, a szervezők nagyon kedvesek, igazságosak, így mi is a szívünkbe zártuk őket és a Bajnokokat is. Amit mi kaptunk a peonzázástól az több, mint amire gondolni mertünk volna, hiszen új barátokra, ismerősökre tettünk szert gyermekeinkkel együtt. Izgatottan olvasgatjuk a honlapot, reménykedve abban, hogy újra eljön hozzánk a bajnok.

– Rajtmárné Erdélyi Anita, Nyíregyháza

A peonza közösségformáló ereje tagadhatatlan. Többször rácsodálkoztam arra a tömegre, ami kígyózott egy-egy rendezvényen, ahol a gyerekek próbára tehették tehetségüket ebben a mexikói ügyességi játékban. A peonza főképpen a nagyobbakat érdekli, de nem ritka, hogy már óvodában is ügyeskednek vele az 5-6 évesek. Ezt a saját tapasztalataim alapján állítom. Mint rendezvényszervező pedig azt látom, hogy a peonzával való játék kiváló alapja lehet egy-egy gyermekeknek szóló eseménynek.

– Hankó Krisztina, Nyékládháza

A hétvégi peonza versenyre való készülődés folyamatosan lázban tartotta a kisfiaimat, a barátokkal együtt. Suli után gyakoroltak szinte minden nap. Nagyon izgultak, hogy vajon sikerül-e nyerniük valamit. Én is szerettem velük járni, velük együtt izgultam végig a versenyeket. Jó hangulatban, jól szervezetten teltek a versenyek. Gyermekeimnek Gustavo volt a kedvence, mosolygós kedves embernek ismertük meg. Timi pedig szintén nagyon segítőkész és kedves volt mindenkivel.

– Kissné Monori Mariann, Újfehértó

Nagyon sikeresnek tartom a Kampányt, mert kimozdítja a gyerekeket a „kütyük” mellől. Örülök nagyon, mert látom a gyermekemben az igyekezetet, hogy újabb és újabb trükköket tanuljon a Bajnokoktól.

– Tóth Roland, Veszprém

A mi életünkbe tényleg kis izgalmat és boldogságot hoztatok akkor, mert kisfiam, Kevin is és én is nagyon megszerettünk titeket és ezzel együtt a peonzát is! Jó volt látni, hogy hétről hétre a gyerekek mennek, várják, kis csapatba verbuválódva követik a „peonza szellemét”, ezt az igen csak szórakoztató, de annyira mégsem egyszerű „játékot”. Sajnáljuk, hogy nem jöhettek sűrűbben, mert nagyon várták és szerették a gyerekek ezeket a kis bemutatókat és versenyeket! Örülünk és köszönjük, hogy itt voltatok!!! Reméljük, mihamarabb újra jöttök!!

– Karkus Szilvia, Békéscsaba

– Tóth Roland, Veszprém

Szerintem ez egy szenzációs játék, kiváló emberekkel es remek szervezéssel. Én mar évek óta járok a fiammal városról-városra, versenyről versenyre es legalább annyira élvezem, mint ő. A fiam, Dominik nagyon szereti es élvezi ezeket a versenyeket és mind az animátorokkal, mind a bajnokokkal kiváló kapcsolat alakult ki. Itt külön kiemelném a bajnokok gyerek-szeretetét, mert mi a legtöbbjükkel is tartjuk a kapcsolatot verseny-szezonon kívül is, ami először számomra igencsak meglepő volt, hiszen ők mégiscsak világbajnokok. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, csak sok sikert és meg sok-sok szezont kívánok Nektek.

– Greksza József, Budapest

Örültünk, hogy előkerültek a fiókban porosodó peonzák, mert végre nem a telefonjaikat simogatják, hanem egymást tanítgatják a gyerekek a trükkökre. Jó volt látni, ahogyan együtt követik az interneten a pörgetéssel kapcsolatos híreket, és ahogyan várták az újabb versenyek időpontját. Az iskolai szünetekben, illetve órák után egymást tanítgatták a mesterfogásokra ill. rögtönzött bemutatókat tartottak a kisebbek részére. Amolyan igazi, gyermekeknek szóló csapatépítő tréninget tartott a városunkban a peonzás animátorunk.

– Csőszi Tibor, Veszprém

5 éves voltam, mikor először vitt el anya. Még versenybe is beneveztem, de annyira féltem, hogy sírtam! Azóta már voltam versenyen, és 2. helyezett lettem! Nagyon örültem! Mindig jól éreztem magam, de Gus nagyon hiányzik!

– Havacs Rebeka (5 éves), Nyíregyháza

Maga a peonza története több száz évre nyúlik vissza. Mára azonban már rengeteget változott, így szinte bárhol lehet vele játszani: otthon, iskolaudvaron, lakótelepeken, parkokban, tereken is, ahol a gyerekek akár saját bajnokságokat is szervezhetnek egymás között. Jó néhány éve már Magyarországra is elérkeztünk bajnok-társaimmal, hogy az itteni gyerekeknek is megtanítsuk pörgetés mesterfogásait. Ráadásul rengeteg egyedi ajándékkal érkezünk a nebulók nagy örömére. Fogékonyak erre a magyar gyerekek is és a játéknak hála, a srácok végre felállnak a számítógép és a videojátékok elől, és ahelyett, hogy a szobában kuksolnának egyedül, a társaikkal együtt, közösségben és a szabad levegőn űzik ezt a hazánkban is méltán rendkívül népszerű játékot.

– Raul Sanchez, mexikói peonza-bajnok

Mi csak a kampány végén tudtunk csatlakozni, de Balázs (10) nagyon jól érezte magát a találkozások alkalmával! A hangulat nagyon jó volt, és a peonzának, illetve ennek a kampánynak köszönhetően nagyon jó kis csapat verbuválódott össze. Hétről-hétre, napról-napra bővült a gyerekek száma és nagyon jó volt látni, ahogy az ügyesebb, gyakorlottabb srácok-lányok segítenek az olyan kezdőknek, mint amilyen Balázs is volt. Bízom benne, hogy ősszel újra fogunk találkozni Veletek!

– Szalma Kinga, Debrecen

Nagyon jónak tartjuk a peonza megismertetését. Sok pozitív dolog köszönhető neki. Pl összekovácsolt egy kis közösséget, fejlesztette a kézügyességet, egyensúlyérzéket. A gyerekek ízelítőt kaphattak a versenyszellemről is. A megmérettetések szervezésével is nagyon meg voltunk elégedve, nagyon rugalmasak, pörgősek voltak a szervezők. Az animátor és a peonza mester nagyon következetesen és igazságosan vezette le a versenyeket. Kiváló hétvégi program volt szülőnek és gyereknek egyaránt, együtt izgult a család a győzelemért. A gyerekeknek sikerélményt, tudást és ajándékokat jelentettek a megmérettetések. Nagyon szeretnénk, ha idén is lenne peonza bajnokság Nyíregyházán. Legalább ennyi lehetőséggel, mint eddig vagy ettől csak több versenyezési lehetőséggel.

– Járosiné Győri Marianna, Nyíregyháza